

Wat is dry needling eigenlijk? Dry needling is een behandeltechniek waarbij je met een heel dun naaldje in een spier een spierknoop aanprikt. Een ander woord voor zo’n spierknoop is een triggerpoint. In dit artikel behandelen we veelgestelde vragen over dry needling!
Is het te vergelijken met acupunctuur?
Het naaldje dat gebruikt wordt is hetzelfde, maar daarbij houdt de gelijkenis ook op. Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze waarbij ze vaak meerdere naaldjes in energiebanen prikken, en deze naaldjes ook enige tijd laten zitten. Dry needling is een Westerse behandeltechniek waarbij telkens maar één naaldje gebruikt wordt. En er wordt gericht geprikt naar de triggerpoints in een spierbundel.
Hoe kom je aan die triggerpoints?
Triggerpoints ontstaan altijd door een overbelasting. Dit kan een langdurige overbelasting zijn, bijvoorbeeld door een slechte (zit)houding, stress, of langdurig dezelfde beweging maken. Of het kan een plotse overbelasting zijn door bijvoorbeeld een val of rare beweging.
Spiervezels
Een spier is opgebouwd uit heel veel verschillende spiervezels. Als je een spier aanspant dan trekken deze spiervezels samen. In rust liggen de vezels ontspannen. En ze zijn zo elastisch dat ze ook nog een stuk uitgerekt kunnen worden.
Na een overbelasting blijven verschillende spiervezels in aangespannen toestand. Er ontstaat een kleine lokale verdikking in de spier, afvalstoffen hopen zich op en gaan verkleven. Het lukt de spiervezels niet meer om helemaal in ontspannen toestand te komen. Door deze kleine knoopjes/triggerpoints ontstaat er ook een verhoogde spanning in de gehele spier. Dit veroorzaakt het stijve, strakke gevoel.
Uitstralende pijn
Een triggerpoint geeft vaak, door een reactie via het ruggemerg, ook uitstralende pijn. Zo kunnen triggerpoints in de nek/schouderspieren hoofdpijn veroorzaken (zie plaatje). En triggerpoints op je schouderblad kunnen zorgen voor pijn, een zwaar gevoel en soms zelfs wat tintelingen in de arm.
Hoe ziet een dry needling behandeling eruit?
Het naaldje zit in een kokertje waardoor we steriel kunnen werken en het naaldje snel door de huid kunnen tikken. Als het naaldje het triggerpoint raakt dan spannen de spiervezels reflexmatig aan. Dit noemen ze de ‘local twitch response’. Soms is dit een klein schokje, soms een best een krachtige aanspanning. Het naaldje wordt een paar keer heen en weer bewogen tot de local twitch response is uitgedoofd en dan gaat het naaldje er weer uit.
Doet het pijn?
Het inbrengen van de naald doet geen pijn, vaak voel je het niet eens omdat de naald zo dun is. De twitch, het aanspannen van de spiervezels voel je wel als een lokaal krampje. De een vind het best vervelend voelen, de ander vind het alles meevallen.. Na de behandeling kan de hele spier wat vermoeid of stijf/beurs aanvoelen. Dit duurt maximaal 1 a 2 dagen.
Wat is het effect?
Na de behandeling kun je direct merken dat de spier meer ontspannen voelt. De lokale stofwisseling herstelt zich. Dit zorgt samen voor pijnafname en functieherstel van de spier.
Het is natuurlijk belangrijk dat de triggerpoints niet direct terugkomen. Met oefeningen voor het verbeteren van de kracht, coördinatie en mobiliteit van omliggende spieren en gewrichten wordt hier verder aan gewerkt.
Heb je het idee dat je zelf geplaagd wordt door triggerpoints? En ben je niet bang voor naalden? Neem dan contact op met Roelien!